Червен код за силен вятър обяви НИМХ за областите Монтана и

...
Червен код за силен вятър обяви НИМХ за областите Монтана и
Коментари Харесай

Червен код за силен вятър в Монтана и Враца, МВР със съвети какво да правим при смерч - Общество

Червен код за силен вятър разгласи Национален институт по метеорология и хидрология за областите Монтана и Враца

Предупреждението от най-висока степен беше издадено поради скорост напразно покрай 130 км/час. 

Втора степен за мощен вятър - оранжев код, е оповестена за Софийска област Ловеч, Габрово и Велико Търново, както и за Хасково и Кърджали. За всички останали области е разгласен жълт код. 

Във Враца към този момент е оповестено отчасти бедствено състояние. От нощес досега екипите на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ в София  са се отзовали на над 30 сигнала. На терен са пет спешни екипа и работата продължава. 

Аварийните екипи на Столичната община (СО) работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в София в резултат на мощния вятър. Това оповестиха от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

От нощес досега екипите на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ на общината са се отзовали на над 30 сигнала. На терен са пет спешни екипа и работата продължава.

В столицата при един от случаите се е откъснала част от железен покрив на постройка. Няма потърпевши при случая.

Дърво е паднало и на трамвайната линия на столичният бул. „ Джеймс Баучер “. В два от случаите дървета са паднали върху паркирани коли и са им нанесли вреди.

Сигнали за вреди от вятъра има и в други региони в страната, оповестиха по-рано от Министерство на вътрешните работи. Най-много са в Кюстендил. В два от случаите са паднали дървета. При третия случай отново дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило пътя да бъде затворен, до момента в който клоните бъдат отстранени.

Във Враца има два сигнала за паднали дървета. По три са сигналите в Перник и Монтана. От Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " обясниха, че и сега продължава обобщаването на ситуацията в страната.

Частично бедствено състояние е оповестено във Враца поради ураганния вятър. 

" Към момента поривите напразно са над 130 км/ч. Заради нанесените вреди, Кризисният щаб на Община Враца разгласи отчасти бедствено състояние за територията на града. При нужда ще бъдат включени и обитаеми места на Враца, които имат съществени провали по инфраструктурата. Екипите на БКС и Пожарна сигурност работят по отстраняването на вредите ", оповестиха от Община Враца.

Подадени са над 50 сигнала. Най-сериозни са провалите в града, където има паднали и изкоренени дървета, повредени елементи от покривни структури и фасади на здания, прекратени електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови боклуци. На места в кварталите има спиране на електрозахранването.

На територията на обитаемоте места поривите напразно са доста по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване. В кварталите „ Бистрец “ и „ Кулата “ има прекратени електропроводници, а в село Власатица е повредена покривната структура на пенсионерския клуб.

Оранжев код за мощен вятър е разгласен за Ловеч, Габрово, Велико Търново, Кърджали и Хасково през днешния ден.

Изпълнителите да ревизират положението на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да подхващат дейности по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни детайли също да ревизират обектите си, показват от Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Министерство на вътрешните работи разгласява и препоръки какво да вършим при мощен вятър или смерч. 

" Ако сте у дома и възникне мощен вятър или смерч - затворете компактно вратите и прозорците. Силният вятър визира най-вече покривните структури и горните етажи. В случай на нужда, слезте в мазето на постройката и изключете тока, водата и газта ", изясняват от Министерството на вътрешните работи:
Не оставайте навън, тъй като има заплаха от пострадвания от падащи предмети. Ако сте надалеч от вкъщи си, влезте в социална постройка, подлез. Потърсете сигурен заслон. Ако сте на път, спрете автомобила навън място, надалеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете заслон. Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските вероятни места до отминаване на заплахата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР